İHRACAT TEŞVİKLERİ
- PAZAR ARAŞTIRMASI VE PAZARA GİRİŞ DESTEĞİ
YURT DIŞI PAZAR ARAŞTIRMASI DESTEĞİ
– Sınai ve/veya ticari faaliyette bulunan şirketlerce gerçekleştirilen ihracata yönelik yurt dışı pazar araştırması gezilerine ilişkin giderler %70 oranında ve yurt dışı pazar araştırması gezisi başına en fazla 5.000 ABD Dolarına kadar desteklenir.
– Her takvim yılı içerisinde bir şirketin gerçekleştirdiği en fazla 10 (on) adet yurt dışı pazar araştırması gezisi desteklenir.
– Yurt dışı pazar araştırması gezisi yapan en fazla 2 (iki) şirket çalışanının; Uluslararası ve şehirlerarası ulaşımda kullanılan ekonomi sınıfı uçak, tren, gemi ve otobüs bileti ücretleri ve günlük 50 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla araç kiralama gideri desteklenir.
– Gidilen ülkede araştırma yapılan süre içerisinde, şirket başına günlük 150 ABD Dolarını geçmemek kaydıyla otel konaklama (oda+kahvaltı) gideri desteklenir.
E-TİCARET SİTELERİNE ÜYELİK DESTEĞİ
– Nihai tüketiciye yönelik olmayan e-ticaret sitelerine üyelik giderleri şirketler için %70 oranında ve yıllık en fazla 10.000 ABD Dolarına kadar desteklenir.
– Bu destekten şirketler en fazla 5 (beş) e-ticaret sitesi için ve e-ticaret sitesi başına en fazla 3 (üç) yıl süresince yararlanabilir.
– Bir şirket için, site başına verilecek destek tutarı yıllık en fazla 2.000 ABD Dolarıdır.
– Şirketlerin bu destekten yararlanabilmeleri için üye olmak istedikleri e-ticaret sitesinin Ekonomi Bakanlığı’ndan ön onay almış olması gerekir.
RAPOR DESTEĞİ
Şirketler ile İşbirliği Kuruluşlarının yurt dışına yönelik pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla;
– Uluslararası şirketlerden/kuruluşlardan satın alınan sektör, ülke, yabancı şirket veya marka odaklı raporlara (mali ve hukuki raporlar dahil) ilişkin giderler,
– Sadece yabancı şirket alımlarına yönelik olarak uluslararası şirketlerden/kuruluşlardan alınacak danışmanlık hizmetlerine (mali ve hukuki danışmanlık dahil) ilişkin giderler şirketler için %60, İşbirliği Kuruluşları için %75 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Dolarına kadar desteklenir.
YABANCI ŞİRKET ALIMINA YÖNELİK DANIŞMANLIK VE RAPOR DESTEĞİ
Şirketler ile İşbirliği Kuruluşlarının yurt dışına yönelik pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla;
– Uluslararası şirketlerden/kuruluşlardan satın alınan sektör, ülke, yabancı şirket veya
– Marka odaklı raporlara (mali ve hukuki raporlar dahil) ilişkin giderler,
– Sadece yabancı şirket alımlarına yönelik olarak uluslararası şirketlerden/kuruluşlardan
– Alınacak danışmanlık hizmetlerine (mali ve hukuki danışmanlık dahil) ilişkin giderler şirketler için %60, İşbirliği Kuruluşları için %75 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Dolarına kadar desteklenir.
- YURT DIŞI BİRİM, MARKA VE TANITIM DESTEĞİ
BİRİM KİRA GİDERLERİNİN DESTEKLENMESİ
Ticari şirketler veya bu şirketlerle aralarında organik bağ bulunan ve yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri tarafından yurt dışında açılan birimlerinin kira giderleri (reyon olması halinde kira veya komisyon giderleri), her bir birim başına;
– Açılan birimin mağaza olması halinde % 50 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Dolarına kadar,
– Açılan birimin ofis, showroom, depo veya reyon olması halinde % 50 oranında ve yıllık en fazla 75.000 ABD Dolarınakadar desteklenir.
TANITIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ
– Desteklenen Yurt dışı birimi bulunan şirketler ve İşbirliği Kuruluşlarınca, Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen reklâm, tanıtım ve pazarlama giderleri; % 60 oranında ve yurt dışı birimin bulunduğu her bir ülke için yıllık en fazla 150.000 ABD Dolarına kadar desteklenir.
– Desteklenen yurt dışı birimi bulunan şirketlerce, yurtdışı birimin bulunmadığı ülkelerde Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak gerçekleştirilen reklâm, tanıtım ve pazarlama giderleri, yurt içi marka tescil belgesi bulunması ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip olunması ya da marka tescili için başvurulmuş olması koşuluyla, % 60 oranında ve yıllık en fazla 150.000 ABD Dolarına kadar desteklenir.
– Desteklenen yurt dışı birimi bulunmayan ancak yurt içi marka tescil belgesi olan ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip ya da marka tescil başvurusunu yapmış şirketlerce, Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen reklâm, tanıtım ve pazarlama giderleri, % 60 oranında ve yıllık en fazla 250.000 ABD Dolarına kadar desteklenir.
YURT DIŞI MARKA TESCİL FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ
Şirketlerin yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescili vekorunmasına ilişkin giderleri, % 50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Dolarına kadar desteklenir.
- YURT DIŞI FUAR KATILIMLARININ DESTEKLENMESİ
– Yurt dışında düzenlenen desteklenecek sektörel nitelikteki uluslararası fuarlar listesinde yer alan fuarlara bireysel katılım gerçekleştirilmesi durumunda; katılımcının nakliye harcamaları, stand harcamaları, fuarın yetkili organizatörüne ödenen boş alan kirası ile katılımcıların standlarında görevlendireceği 50 m2 lik alana kadar (50 m2 dahil) en fazla iki temsilcinin, 50 m2 üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları %50 oranında, 15.000 ABD Dolarını aşmamak üzere desteklenir.
– Sektörel nitelikli uluslararası fuarlara iştirak eden komple tesis imalatı, makine, yat imalatı, otomotiv ana sanayi sektöründeki ürünleri sergileyen katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının 10.000 ABD Dolarını geçmemek üzere %50 oranında, doğal taş, seramik, mobilya, otomotiv yan sanayi, elektronik, beyaz eşya, endüstriyel mutfak eşyaları, mücevherat ve halı sektöründeki ürünleri sergileyen katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının ise 6.000 ABD Dolarını geçmemek üzere %50 oranındadesteklenir.
– Katılımcının Sektörel Dış Ticaret Şirketi (SDŞ) olması durumunda, nakliye harcamaları, stand harcamaları ve standında görevlendireceği 50 m2 lik alana kadar (50 m2 dahil) en fazla iki temsilcinin, 50 m2 üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları %75 oranında, fuarın yetkili organizatörüne ödenen boş alan kirasının tamamı 15.000 ABD Dolarını aşmamak üzere desteklenir.
– Katılımcının gen mühendisliği/biyoteknoloji, uzay ve havacılık teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, nano teknoloji, teknik tekstil, yenilenebilir enerji, donanım, bilişim ve elektronik konularında üretim yapması durumunda nakliye harcamaları, stand harcamaları ve standında görevlendireceği 50 m2 lik alana kadar (50 m2 dahil) en fazla iki temsilcinin, 50 m2 üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile fuarın yetkili organizatörüne ödeyeceği boş alan kirası %75 oranında, 15.000 ABD Dolarını aşmamak üzere desteklenir.
– Üretici/imalatçı organizasyonlarının katılacağı sektörel nitelikli uluslararası fuarlar için, nakliye harcamaları, stand harcamaları ve stantta görevlendirilen 50 m2 lik alana kadar (50 m2 dahil) en fazla iki temsilcinin, 50 m2 üzerinde ise en fazla üç temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile fuarın yetkili organizatörüne ödenen boş alan kirası %75 oranında, 15.000 ABD Dolarını aşmamak üzere desteklenir.
- PAZARA GİRİŞ BELGELERİNİN DESTEKLENMESİ
Şirketlerin Destek Kapsamındaki Pazara Giriş Belgeleri Listesinde yer alan belgelere ilişkin alım giderleri %50 oranında ve her bir Pazara Giriş Belgesi başına en fazla 25.000 ABD Dolarına kadar desteklenir. Şirket başına yıllık en fazla 250.000 ABD Dolarına kadar destek verilir.
– ISO 14001, 22000, 27001, 50001 BELGELERİ,
– CE İşareti ,
– Uluslararası Nitelikteki Diğer Kalite ve Çevre Belgeleri,
– Tarım Ürünlerine İlişkin Belgelendirme İşlemleri,
– Olumlu sonuçlanmak ve ilgili ülke pazarına girişte zorunlu olmak kaydıyla Laboratuar Analiz Raporların alımına yönelik olarak yapılan belgelendirilmiş harcamalarının belge ve/veya analizleri,
– Türk Standartları Enstitüsü veya akredite edilmiş kuruluşlardan alınması gerekmektedir.
Desteklenen gider kalemleri;
– Müracaat ve doküman inceleme giderleri,
– Belgelendirme tetkik giderleri,
– İlk yıla ait belge kullanım ücretleri,
– Test/analiz raporu giderleri,
– Zorunlu Kayıt Ücretleri,
– Tarım ürünleri analizine ilişkin Sağlık sertifika ücreti,
– Tarım ürünleri analizine ilişkin akreditasyon ücreti.
- TASARIM DESTEĞİ
TASARIMCI ŞİRKETLERİ DESTEKLENMESİ
Tasarımcı şirketlerin yurt dışında tanınmaları ve markalaşmaları amacıyla,
– Yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirecekleri tanıtım harcamaları, %50 oranında ve yıllık en fazla 300.000 ABD Doları,
Yurt dışı birimlerinin;
– Kurulum/dekorasyon giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Doları,
– Brüt kira giderleri ve bu birimlerin kiralanmasına ilişkin danışmanlık giderleri ile vergi/resim/harç giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Doları,
– Patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline ilişkin harcamaları ile markalarının yurtdışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri % 50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Doları,
– İstihdam edilen tasarımcılar ile modelistlerin brüt maaş giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 150.000 ABD Doları,
– Uluslararası pazarlarda rekabet avantajını arttırmak üzere alacakları, danışmanlıklara ilişkin giderler, %50 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Doları, tutarında desteklenir.
TASARIM OFİSLERİNİN DESTEKLENMESİ
Tasarım ofislerinin, yurt dışında tanınmaları ve markalaşmaları amacıyla;
– Yurt dışında gerçekleştirecekleri belirtilen tanıtım harcamaları, %50 oranında ve yıllık en fazla 150.000 ABD Doları,
Yurt dışında açacakları birimlerinin;
– Kurulum/dekorasyon giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Doları,
– Brüt kira giderleri ve bu birimlerin kiralanmasına ilişkin danışmanlık giderleri ile vergi/resim/harç giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Doları,
– Patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline ilişkin harcamaları ile markalarının yurtdışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Doları,
– İstihdam edilen tasarımcılar ile modelistlerin brüt maaş giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Doları,
– Uluslararası pazarlarda rekabet avantajını arttırmak üzere alacakları, belirtilen danışmanlıklara ilişkin giderler, %50 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Doları desteklenir.
TASARIM VE ÜRÜN GELİŞTİRME PROJELERİNİN DESTEKLENMESİ
Şirketlerin destek kapsamına alınan tasarım ve ürün geliştirme projeleri için,
– İstihdam edilen tasarımcı, modelist ve mühendislerin brüt maaşları toplam en fazla 1.000.000 ABD Doları,
– Alet, teçhizat, malzeme ve yazılım giderleri toplam en fazla 250.000 ABD Doları,
– Seyahat ve web sitesi üyeliğine ilişkin giderleri toplam en fazla 150.000 ABD Doları, olmak üzere proje bazında % 50 oranında desteklenir.Bir şirketin en fazla bir adet projesi desteklenir.
İstihdam edilen tasarımcılardan azami ikisi yabancı olabilir.